Dampovn eller en kombi-dampovn – Hvad passer mig?

, ,

Dampovn eller en kombi-dampovn – Hvad er bedst og hvad passer mig? Damptilberedning er meget oppe i tiden, og med damp tilberedes maden på en sund, skånsom og smagfuld måde. Men hvilken type ovn bør du vælge til damptilberedning?

 

Foretrækker du en indbygget dampovn – eller en kombi-dampovn, der er en kombination af en almindelig ovn og en dampovn?

Her sammenligner vi de to typer ovne baseret på funktioner, fordele og ulemper.

Så håber vi, at det kan hjælpe dig med at vælge den rigtige løsning.

Dampovn

I en dampovn tilberedes mad kun ved hjælp af damp. Dampen varmes op til temperaturer mellem 30 og 100 grader. Indbygningsdampovne findes i forskellige designs og prisklasser. Nogle modeller varmer vandet op i en beholder i bunden af ovnen; andre producerer dampen udenfor ovnkammeret og leder efterfølgende dampen ind i ovnen.

Specielle trykdampkogere øger den indvendige temperatur helt op til 120 grader, hvilket forkorter tilberedningstiden. Der findes dampovne med både vandtank og med fast vandtilslutning.

Kombi-dampovn

Når en dampovn kombineres med en regulær stegeovn, kaldes den for en kombi-dampovn. En sådan kombination kan derfor anvendes til både dampkogning og som almindelig ovn. Dertil kommer, at kombi-dampovne også er i stand til at tilberede med damp og lede fugtighed regelmæssigt ind i ovnkammeret. På denne vis bliver mange retter og madvarer både bedre og sundere fordi de ikke udtørrer under tilberedning. Der findes kombi-dampovne, der også har både vandtank og fast vandtilslutning.

 

 

Fordele og ulemper ved dampovne og kombi-dampovne

Hvorvidt en dampovn eller en kombi-dampovn er det rigtige for dig, afhænger af flere faktorer: Dine madlavningsrutiner, hvor stort dit køkken er, ligesom dine personlige præferencer bør spille ind på din beslutningsproces. Vi har sammenlignet fordele og ulemper på de to ovntyper; også med tanke på deres forskellige funktioner.

Dampovn

Fordele:

  • Du kan eksempelvis dampe grøntsager mens du bager en kage i din almindelige ovn
  • Laver du ofte flere retter og mad til mange, vil en dampovn passe som et supplement til en almindelig ovn
  • Maden tilberedes skånsomt under damptilberedning
  • Der er ingen udtørring og smagen, farven og næringsstofferne i maden bevares
  • Når flere retter tilberedes i en dampovn samtidig, er der ingen ’smagsoverføring’
  • Mange tillægsfunktioner som sous-vide, genopvarmning, sterilisering m.v. kan hovedsageligt anvendes i højkvalitetsovne

Ulemper:

  • Kun damptilberedning er muligt
  • Bagning og stegning må gøres i en almindelig ovn
  • Kombinationsfunktionen for hhv. damptilberedning og almindelig ovnstilberedning er ikke muligt
  • Du skal bruge plads til en ekstra ovn i køkkenet
  • Rengøring af en dampovn uden fast vandtilkobling er tidskrævende
  • Vandtanken bør fjernes og skylles igennem efter hver brug

Kombi-dampovn

Fordele:

  • Ovnen kombinerer effektivt to hvidevarer og sparer plads i køkkenet
  • Maden tilberedes skånsomt under damptilberedning
  • Der er ingen udtørring og smagen, farven og næringsstofferne i maden bevares
  • Som med en dampovn, har kombi-dampovne af høj kvalitet mange tillægsfunktioner som sous-vide, genopvarmning, sterilisering m.v.
  • En kombi-dampovn kan både dampe, stege og bage
  • Dampning i en kombi-dampovn gør, at også flere retter kan tilberedes uden nogen form for ’smagsoverføring’ i ovnen
  • Mange traditionelle stege- og bageretter vil nyde godt af at få tilført ekstra fugtighed under tilberedningen

Ulemper:

  • I en kombi-dampovn kan du ikke anvende flere parallelle tilberedningsmetoder samtidigt som fx at dampe og bage