bilde av grøt med epler på som illustrerer artikkel Stoppe matsvinn - gode tips

Stop madspild – gode tips: Vi smider tonsvis af mad ud – hver dag! Undersøgelser viser, at i Europa smider vi ca. en tredjedel, af al den mad vi køber, ud. Det bør være en enkel sag at forbedre det tal. Skal du være med til at stoppe madspild? Her får du nogen gode tips!

Vores bedste tips til hvordan du opbevarer mad rigtigt

  • Lav en ugentlig madplan og tjek dit spisekammer før du handler
  • Vær sikker på at du har god emballage – så lufttæt som muligt
  • Vakuumpak din mad for at opnå endnu længere holdbarhed
  • Tjek holdbarheden med jævne mellemrum og spis maden, som snart skal bruges
  • Opbevar maden ved den rigtige temperatur – i den rigtige del af køleskabet
  • Er dit køleskab pænt, ryddeligt og velfyldt uden at være overfyldt? Når køleskabet er overfyldt, kan luften ikke længere cirkulere ordentligt og maden bliver hurtigere dårlig…

 

billede af BORA cool - bora køleskab

BORA X BO kombidampovn har flere specialprogrammer lavet til at opfriske madvarer. I BORA Cool forlænger du madvarernes holdbarhed på en unik måde

 

BORA Cool forlænger holdbarheden!

 

Holdbarheden på frugt og grøntsager afhænger af hvor friske de er, når du køber dem. Med BORA Cool køle- og fryseskab kan du forlænge holdbarheden markant takket være forskellige temperaturzoner, opbevaringstilbehør og – ikke mindst – BORA Fresh zero rummet.

Eksempelvis kan en kiwi holde op til 48 dage længere, æbler og gulerødder omkring 40 dage længere, kål op til 12 dage længere og salat op til 11 dage længere i køleskabet BORA Cool.

Du finder en liste over forskellige fødevares holdbarhed i BORAs køle- og fryseskab her.

frosne bær undgå madspild - gode tips

Den rigtige måde at fryse mad ned på

Husk følgende tips, før du fryser mad ned:

  • Rens og vask frugt og grønt før det fryses ned. Afhængig af typen af frugt eller grønt, kan du også udkerne, skrælle eller blanchere for at bevare vigtige vitaminer og farve.
  • Frys færdigtilberedt mad i passende portionstørrelser
  • Pak maden i lufttæt emballage, hvis muligt, eller vakuumpak den på forhånd.
  • Skriv indhold og dato på emballagen.
  • Husk at nedfrossen mad ikke holder evigt. Frugt og grønt kan fryses i 11-15 måneder, oksekød og fjerkræ i 9-12 måneder og fisk og kød med højt fedtindhold i 6-9 måneder.
  • Holdbarheden af maden afhænger også af andre faktorer som kvaliteten på produktet.

 

Du bør ikke nedfryse følgende fødevarer

Æg, bladsalat, friske salater, ræddiker, rå kartofler, løg, agurker, tomater, vandmelon, druer, hele friske æbler og pærer. Det høje vandindhold i disse fødevarer gør, at de bliver slatne, når du tør dem op.

Du bør heller ikke fryse mejeriprodukter som yoghurt, syrnet mælk eller crème fraîche eller marengs og makroner.

BORA QVac er en genial måde at vakuumpakke og forsegle mad og drikke så holdbarhed og næringsindhold forlænges med op til 3 gange. BORA QVac er integreret i køkkenbordet – og dermed altid lige ved hånden.

 

Sådan opbevares maden rigtigt

Undgå madspild med rigtig madopbevaring. Det er afgørende, hvis du vil have at maden skal holde sig frisk så længe som muligt.

Ringer dette en klokke?
Du går ind i en dagligvarebutik mens du føler dig sulten. Derfor ender du med at købe mere, end du havde tænkt. Når du kommer hjem, lægger du indkøbene i køleskabet, fryseren eller i skabet. Men bare efter få dage bliver du nødt til at smide de første madvarer ud. Du har glemt dem og de er ikke så fristende og friske længere.

Ja, rigtig madopbevaring er vigtig og det indebærer blandt andet, at du skal have overblik over, hvad du har. Det er en god start hvis du ønsker at håndtere fødevarer så bæredygtigt som muligt.

 

Fra planlægning og indkøb til rigtig madopbevaring

 

For at stoppe dårlige køb anbefaler vi en ugentlig madplan. Hvilke retter vil du lave den kommende uge? Tag et kig i køleskabet eller fryseren for at se, hvilke ingredienser du allerede har på lager. Se efter opskrifter, som bruger de fødevarer, der snart skal tilberedes. Skriv derefter en indkøbsliste, som kun indeholder de specifikke produkter du rent faktisk har brug for.

Læg varerne på en fornuftig måde i dine tasker og kurve – alle skrøbelige fødevarer skal ligge øverst, ellers kan de få mærker eller revner, der gør, at de fordærver hurtigere. Du bør altid have en køletaske ved hånden i varmt vejr. Det bidrager til at opretholde temperaturen, noget der også har effekt på holdbarheden.

Når du kommer hjem så læg madvarerne på plads så hurtigt som muligt. Prioriter de fødevarer, der skal i fryser og køleskab og opbevar de øvrige varer på et mørkt, tørst sted. Det er en god idé at fjerne industriemballagen fra nogen madvarer og lægge dem i BORA Cool-tilbehør som fx opbevaringsbokse eller sorteringsbøtter.

Klik her for at få flere tips til at undgå madspild med smart opbevaring af mad!

Bilde av oppkuttede grønnsaker - Stop madspild - gode tips

Flere tips og tricks til at stoppe madspild

  • Køb strategisk: indkøb mad med længst mulig holdbarhed
  • Vælg friske grøntsager
  • Vask frugt og grønt lige inden det skal spises
  • Tag ferske madvarer ud af plastfilm-emballage – læg hellere maden i lufttætte beholdere
  • Opbevar eventuelle madrester, fra åbnet emballage, i køleskabet – gerne vakuumpakket i BORA QVac
  • Opbevar eventuelle tørre ingredienser som mel, havre eller kaffe i en emballage, der er så tæt som muligt
  • Du kan skære enden af urter, forårsløg og asparges og opbevare dem i et glas vand. Skifter du vandet dagligt, vil de forblive friske meget længere.
Stop madspild - gode tips

Suppe er en udmærket måde at bruge madrester på – som fx frugt og grønt som er lidt ”off”. Her kartoffel og svampesuppe med stegte pærestykker som garniture.

Brug madresterne

Spis op, siger man – også på de sociale medier. Der er mange tips at få på hashtagget #stopmadspild. Her er nogle af vores tips:

  • Opbevar madrester i en ren og lækker emballage – så er det mere fristende at tage resterne frem, når de skal spises
  • Frys gerne ned i passende portioner
  • Lav en restedag og spis rester en dag om ugen
  • Vakuumpakker du madrester, vil maden få meget længere holdbarhed – tjek BORA QVac – en innovativ måde at vakuumpakke mad på

Ønsker du flere konkrete tips, kan du læse artiklen om god brug af madrester her! Her finder du blandt andet gode tips til, hvordan du bruger og genopfrisker madrester med kombidampovnen BORA X BO!

Det er sjovt at lave mad af rester! Vil du også være ”madsparer” så findes der masser af inspiration og gode opskrifter online!

Vi ønsker lykke til og hepper på dig i kampen mod madspild!

 

 

Se BORA produkter i aktion hos en af ​​vores dygtige BORA-forhandlere over hele Danmark: