BORA Professional 3.0 bordemfang Hvordan virker bordemfang

 

Nogle ord om sammenligning af effektivitet på downdraft og konventionelle emfangsystemer

 

EU normer for downdraft-effektivitet


BORAs bordemfang
er baseret på en lufthastigheds teknologi – den laminære luftstrøm – og ikke en konventionel volumen teknologi (m3).

Derfor findes der i dag ingen EU normer for downdraft som produktområde, da vi her har med en ny teknologi at gøre. BORA er en del af et europæisk udvalg, som arbejder på at få indført teknologien i byggereglementer på europæisk plan.

Dog modarbejdes dette arbejde også, da teknologien er væsentlig mere effektiv end konventionelle teknologier og dette vil på sigt ændre markedet markant. Vores forventninger er at den konventionelle fläkt/emhætte kun vil være at finde i det absolutte lavpris segment om ca. 5-7 år, da funktionaliteten (eller mangel på samme) ikke længere vil have en berettigelse i markedet.

Nogle tal som underbygger dette:

De bedste konventionelle emfang har en effektivitet på maximalt 60-80% på em/vapours og væsentlig mindre effekt på fedt under forudsætning af at fedtfiltre etc. rengøres efter foreskrifterne og effektiviteten måles ofte i mængden af m3, som enfanget flytter per time, hvilket ofte er omkring 1.000 m3.

BORAs downdraft teknologi – 100% effekt på em og lugt

Ved korrekt montering garanterer BORAs downdraft teknologi 99,7% effekt (dokumenteret her) på em/vapours og 95% på fedt. Dette ved en effekt på max. 612 m3 aftræk i timen. Det vil sige at du udover en bedre effekt også har en energi besparelse. Em/Vapours stiger med 1 meter i sekundet og fedt med 0,8 meter i sekundet. Vores aftræk suger med ca. 4,1 meter i sekundet, hvilket i praksis betyder at alt em suges væk før det når 30 cm over bænkhøjde.

Et konventionelt emfang vil typisk hænge ca. 60 cm over kogezonen, hvilket betyder at tværvinde i rummet vil bære em/vapours væk før det stiger op (derfor kun 60-80% effekt) og da fedt er tungere end vand, vil fedtpartikler ofte falde ned før de overhovedet rammer emfanget. Ved konventionelle emfang ser man derfor at fedtaflejringer ligger i et relativt stort område omkring kogezonerne, hvilket ikke er tilfældet ved downdraft da disse er havnet i emfanget.

I og med emmen bliver fanget helt nede ved kogepladen er endnu en effekt fra downdraft systemer at lugt fjernes tilsvarende, hvilket et konventionelt emfang ikke kan garantere.

Bedst i test 2021 – BORA Pure

 

Sammenlign æbler og appelsiner

Da diverse byggereglementer tager udgangspunkt i effektmåling baseret på m3 er disse ubrugelige i forhold til downdraft. Det svarer til at man vil måle hvor mange kilometer en el-bil kører på en liter benzin/diesel – hvilket jo ikke er muligt.

Der arbejdes hårdt på at der laves en europæisk standard for dette, men da BORA er ”first movers”,  og hele markedet nu kopierer BORA, tager det lidt tid.

 

Af Carsten Sander | Sales Director Norway, Sweden & Denmark

 

 

  • Kontakt os!

    Vi glæder os til at besvare dine spørgsmål.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.