Slår et slag for fysiske principper
Slår et slag for fysiske principper
BORA bordemfang er starten på et æstetisk køkkendesign. Samtidig kan det blive enden på emhætter. Det er den klare udmelding fra det 115 år gamle selskab, Morten Engebretsen AS, som blev etableret, dengang Norges hovedstad stadig hed Kristiania.
Nedtrækning af damp
Daglig leder Eva Hannisdahl har ingen problemer med at give igen over for dem, der mener, at BORA downdraft er et stort bluff. Det skal bare ikke kunne lade sig gøre at trække damp ned fra en kogetop og dermed helt ucamoufleret gå i krig mod emhætteproducenterne. Det er klart, at den slags giver problemer, men Eva Hannisdahl har ikke noget imod lidt modstand.
BORA er mere effektiv end traditionelle emhætter
Hun forstår godt ventilationsbranchens skepsis. Samtidig har hun en naturlig forklaring på, hvorfor ny ventilationsteknologi trækker dampen direkte ned fra kogetoppen. For at prikke yderligere til ventilationsentusiasterne hævder hun, at tyske BORA er mere effektiv end konventionelle emhætter. Dette er fordi ventilatorsystemet i BORA anvender et simpelt grundlæggende fysisk princip.
– Damp stiger med en hastighed på en meter i sekundet. BORA kogetopsventilation trækker damp nedad med en hastighed på fire meter i sekundet. Resultatet er, at damp og stegeos trækkes væk. Kokken er omgivet af frisk, ren luft, og hverken hår, tøj eller køkken lugter af madlavning. Systemet trækker med andre ord med luftens hastighed frem for volumen.
– Det er fysisk lettere at fjerne damp direkte fra kogetoppen. BORA-afsugningerne frembringer en vandret luftstrøm, der tager 100 % af dampen fra gryder og pander med sig. På den måde spreder varme, fedtet damp og madlugt sig ikke i rummet, som det er tilfældet med emhætter, siger hun for virkelig at gnide salt i såret.
Hun tilføjer, at store skeptikere fra netop ventilationsbranchen er blevet “frelste”, når de på nært hold har set, hvordan ventilatorerne fungerer i praksis. De er blevet intet mindre end entusiastiske.
En ny tendens
Med stor entusiasme og gåpåmod indfandt Eva Hannisdahl og salgs- og marketingschef Hanne Pedersen sig på BORA-standen under Salone del Mobile 2016 i Milano. Messen blev en gedigen publikumssucces med lige over 370.000 besøgende. Her promoverede de systemet, som de mener opfylder de højeste kulinariske krav. Med ekstra dybe kogetoppe, som giver plads til to store gryder eller pander på de forreste eller bagerste kogezoner, kan madelskere vælge mellem keramisk, induktion, zonefri induktion, wok, gas eller teppanyaki rustfri stålgrill i den professionelle udgave af køkkendesignet fra tyske BORA.
Den skandinaviske trend er, at køkkenet er blevet det nye sociale mødested. En traditionel loftsmonteret emhætte vil ødelægge noget af åbenheden og den fleksible planlægning af et åbent køkken, mener Hannisdahl.
Stolte forhandlere
Eva Hannisdahl lægger ikke et sekund skjul på, at hun er stolt over at være skandinavisk agent for dette produkt, og at hun tror, at Morten Engebretsen AS vil nå nye dampfri højder. Andre har sagt det før, og Eva Hannisdahl og hendes salgs- og marketingschef Hanne Pedersen gentager det gerne, hvis de udfordres: “The sky is the limit”. Så må vi se, hvor langt “dampen” rækker – den, der ikke stiger, men derimod forsvinder ned i en kraftig udsugningshætte under kogetoppene. BORA har en ambition om at nå en omsætning på EUR 500 mio. inden 2020.
– Det er en rejse, vi utroligt gerne vil være med til at realisere, siger Eva Hannisdahl til VVS Aktuelt. Det betyder en årlig fordobling af omsætningen, men det betyder også, at BORA bliver Morten Engebretsen AS’ hovedsatsning. Selskabet samarbejder med de stærke Bocuse d’Or kokkeprofiler Ørjan Johannessen, som er blevet kåret som verdens bedste kok, og hans manager Odd Ivar Solvold. De næste tre år skal de være BORAs ansigter udadtil i Norge.
Af Odd Borgestrand, VVS Aktuelt
Milano