Ventilationsekspert blev BORA-fan

, ,

Samtale om ventilation med Leif Amdahl – skeptisk ventilationsekspert blev BORA-fan.

Ventilationsekspert blev BORA-fan

Leif Amdahl og Eva Hannisdahl i en hyggelig samtale om boligventilation og downdraft

Glæden var stor hos Engebretsen, da vi fik besøg af rådgivende ingeniør og ventilationsekspert Leif Amdahl, en brancheveteran, der har arbejdet med ventilationsudfordringer gennem hele sin karriere.

Engebretsen er distributør af BORA bordemfang i Skandinavien og modtager konstant både spørgsmål og indvendinger mod bordemfang og brugen af kulfilterløsninger, især i forhold til fortolkningen af de tekniske forskrifter og myndighedernes krav til den samlede boligventilation.

Leifs indledningsvise skepsis og efterfølgende overbevisning var udgangspunktet for mødet, som var både hyggeligt og nyttigt. Samtalen gik let, og vi diskuterede og udvekslede viden om bordemfang, brug af kulfiltre, byggeregler og ventilation i bredere forstand.

«Køkkenventilation må ikke forveksles med boligventilation! Køkkenventilation er kun beregnet til at fjerne luftforurening i forbindelse med madlavning. Og der er BORA perfekt.”  

Leif Amdahl – ventilationsekspert

 

Skepsis over for bordemfang blev til overbevisning

Ja, der er mange, som er skeptiske over for downdraft-princippet! At varm luft stiger opad er en videnskabelig kendsgerning. Derfor strider det imod al logik, at BORA trækker luften NED.

Leif Amdahl var også yderst skeptisk, når det kom til BORA bordemfang . Lige indtil hans datter, stik imod farens råd, anskaffede sig en BORA Professional i 2019.

”Det var ikke kun nedtrækket, effekten og støjniveauet, som jeg var skeptisk over for. Min datter valgte i sidste ende en kulfilter-/recirkulationsløsning. Også dette er i strid med princippet om, at luften skal føres ud, hvilket har været den overordnede norm i branchen,” fortæller Leif Amdahl.

 

Seeing is believing

“Du ved, en ivrig ingeniør stiller sig ikke tilfreds med at konstatere, at noget fungerer ved at se det i aktion. Alle muligheder blev nøje undersøgt både før og efter installationen. Jeg klatrede endda op på hendes tag,” fortæller Leif.

Efter at have set BORA downdraft i aktion blev hans skepsis blæst væk – eller ned. Al lugt, fedt og mados forsvinder meget effektivt ned i emfanget, og støjniveauet er overraskende lavt.

 

"Ventilationsekspert blev BORA-fan

Skeptisk ventilationsekspert blev BORA-fan: Leif Amdahl og Eva Hannisdahl 

Leif Amdahls baggrund

Leif Amdahl er for nylig gået på pension efter et langt arbejdsliv i ventilationsbranchen. Efter en uddannelse som VVS-ingeniør fulgte adskillige år som rådgivende ingeniør hos Siv. ing. Gaute Flatheim AS. Leif fortæller om sjove år med en konstant søgen efter nye ventilationsløsninger. I alle sine år i branchen har Leif både solgt og rådgivet om alle typer ventilationsløsninger, lige fra tunneler til industri og produktion over både og boliger.

Oveni den lange liste med erfaringer kan han også prale af flere år som generalsekretær i Norsk VVS-teknisk forening.

 

Myndighedskrav og kulfiltre

Under samtalen kom vi ind på de delvist forældede bestemmelser om ventilation og kulfiltre i de norske byggeregler TEK 10 og TEK 17.

Ny teknologi gør fortolkningen af reglerne vanskelig, og myndighedskrav vil nødvendigvis halte lidt efter innovationer på markedet.

Måske skyldes noget af branchens skepsis over for recirkulation med kulfilter det dårlige ry, som udtrykket “cirkulerende luft” har, siger Leif. Men cirkulerende luft er noget andet – det er en delvis genanvendelse af ubehandlet og opvarmet luft for at spare energi. Cirkulerende luft må ikke forveksles med recirkulation af renset luft fra madlavning.

De nuværende regler er gode og sikrer overordnet set god ventilation i boliger. Problemet opstår, hvis du ser på emfang som en del af boligventilationen. Hvilket de hverken er eller behøver at være.

Vi er nødt til at ændre vores tankegang om køkkenventilation

Hvis man frigør sig fra denne tankegang og anser opsamlingen af vanddamp og fedt som en separat ting, uden forbindelse til ventilationsbegrebet som sådan, så kommer man let til en anden overbevisning. For så er dette en mekanisme til opsamling og rengøring af forurenet luft, og begrebet køkkenventilation er ikke længere korrekt.

Et andet aspekt af sagen, som også fortjener opmærksomhed, er selve rensningsprocessen med aktivt kul. Så vidt jeg ved, findes der i dag ingen seriøs dokumentation for, at den recirkulerede luft fra processen omkring denne måde at håndtere fordampningen fra madlavning på er sundhedsskadelig. Den opfattelse, at luften skal føres ud, synes blot at være en alment vedtaget sandhed uden dokumentation.

Store emhætter og kompakte boliger

I dagens hjem, der er så kompakte, skaber store emhætter et problem, da de behøver lufttilførsel. Det er her, at recirkulationsløsningen kommer ind i billedet. Mange mennesker anser emhætten for at være et nødvendigt onde, som de overhovedet ikke ønsker at have. Faktum er, at den er et unødvendigt onde, idet der findes funktionsbaserede produkter, der trækker forurenet luft væk, før den har tid til at sprede sig i rummet. Og her er BORA suveræn!

Byggereglerne er jo også funktionsbaserede og giver to tommelfingre op til en recirkulationsløsning i køkkenet – så længe den ikke erstatter udskiftningen af de minimumsbestemte luftmængder, og den del tager ventilationssystemet i bygningen sig jo af.

Køkkenventilation er kun beregnet til at fjerne forurenet luft i korte perioder – og kun lige der, hvor den opstår – omkring kogepladen.

De nuværende regler er ikke egnede til håndtering af luftforurening fra madlavningen, som i øvrigt sjældent kører med fuld effekt – og aldrig længe ad gangen. Med andre ord skal man skifte til en anden tankegang, som åbner op for alternativer.

Opsummering af samtalen

Køkkenudsugning bør ikke blot ses adskilt fra den generelle ventilation. Den skal også være fysisk adskilt og bør behandles separat.

Set i sammenhæng med boligventilation er et kulfilter en god løsning. Luften bliver både renset og recirkuleret på en sikker og energibesparende måde.

Leif påpeger, at ventilation ikke kun er et område for ingeniører. Det er faktisk lige så meget et område for Arbejdstilsynet og sundhedssektoren. Han påpeger, at moderne kulfiltre i emfang ikke påvirker sundheden negativt og bifalder Engebretsens deltagelse i det tværfaglige Sintef-projekt, der skal kortlægge moderne kulfiltre inden for køkkenventilation.

Byggereglerne “har sovet i timen”, konkluderer Leif. Nye og funktionelle innovationer udvikles konstant med det formål at skabe bedre indendørsmiljøer. Som fun-fact blev det nævnt under mødet, at et af vores nabolande stadig har en regel for nybyggerier, der siger, at emfanget skal placeres OVER kogepladen.

Ventilationsekspert blev BORA-fan

Tak for en informativ og god snak – og glædeligt, at også ventilationseksperten Leif Amdahl synes, at BORA emfang ser ud til at være et godt alternativ til at opfange luftforurening fra madlavningen.

Kontakt os

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.