Sådan oplyser du spisebordet

, ,

Sådan oplyser du spisebordet. Hvordan påvirker belysning din smagssans og din madoplevelse? Hvad er det bedste lys at vise mad frem i? I denne artikel viser vi dig, hvorfor belysningen i dit køkken, som opholdsrum, er så vigtig, og hvordan du opnår det rigtige lys over spisebordet. Du har brug for god belysning, når du spiser – men ikke altid. Du har måske hørt om ‘Dinner in the Dark’? Det har også sin charme.

Sådan oplyser du spisebordet

En undersøgelse fra Max Planck Institute for Biological Intelligence viser, at optiske stimuli påvirker hormonet ghrelin, der er forbundet med appetit og sult. Derfor har vægfarven blandt andet indflydelse på vores appetit, ligesom belysningen påvirker, hvor appetitvækkende maden ser ud.

Ud over at smage fantastisk, kræver et førsteklasses måltid også en behagelig atmosfære, og her spiller god belysning en væsentlig rolle.

 Rigtig belysning over dit spisebord

De fleste mennesker spiser ved et spisebord. Lyset over bordet skal oplyse spiseområdet harmonisk og samtidig skabe en dekorativ effekt.

Vær omhyggelig, når du hænger loftslamper op, så de aldrig skinner for kraftigt direkte over tallerkenerne. Tænk også på dem, der sidder omkring bordet. Vi ønsker ikke at blænde vores gæster. Ellers anbefaler vi at bruge varmt hvidt lys, da det har en hyggelig og beroligende effekt. Alternativt kan du bruge flere lys med justerbare lysnuancer og dæmpbare lysstyrker.

 

Tips: Hvis din lyskilde både kan dæmpes og justeres i højden, så kan du tilpasse lyset til tidspunktet på dagen, hvor du spiser, og altid have den rette atmosfære. Rigtig belysning af hjem og indretning tager højde for, at vi har brug for forskelligt lys på forskellige tidspunkter af dagen.

 

Lyst, dæmpet eller mørkt?

Hvilket lys fremhæver din mad på den bedst mulige måde? Det afhænger af situationen. En flot, komponeret ret, hvor individuelle elementer er arrangeret på en speciel måde som et kulinarisk kunstværk, kræver kraftigt lys for at stimulere vores synssans.

Vi må heller ikke glemme, at vi nogle gange kan undvære det perfekte lys. Nogle gange handler det mere om atmosfæren. Og en stemningsfuld middag med levende lys skaber altid gode følelser. Så kan synssansen være lidt i baggrunden.

Hvis en af vores sanser er begrænset, ændrer det sanseoplevelsen. “Dinner in the Dark” fjerner synet, men vil øge vores tætknyttede smags- og lugtesans. Tungen og næsen bliver mere aktive, og opfatter måltidet mere intenst – en spændende oplevelse, som du absolut bør prøve en gang.

Å spise er en spennende sansereise

At spise er en spændende sanserejse. Man siger, at maden skal være en fryd for øjet. Når du ser mad, der er smukt arrangeret, får du bogstaveligt talt mundvand. Og med den rigtige belysning, kan du nyde maden fuldt ud. God belysning kan giver information om madens friskhed, type, konsistens, form og farve. Supermarkeder og madfotografer udnytter lyset til deres fordel og ved, hvordan de får madvarer til at se mest fristende ud:

  • Farven på frugt og grønt er mest intens ved en farvetemperatur på 3000 Kelvin
  • Rød fisk og rødt kød ser friskere ud ved varmere temperaturer
  • Hvid fisk har et særligt friskt udseende i køligt hvidt lys
  • Ost og brød ser mere appetitvækkende ud i varmt hvidt lys

 

Riktig lys over spisebordet - bildet av en salat dandert på tallerken i to ulike lys - varmt og kaldt lys gjør forskjell på hvordan maten oppfattes av synet

Så som du kan se, er belysning vigtig for vores vaner og sanser. Farveassociationer formidler også præferencer. Mange forbinder gult med syrlige smage og rødt med krydret smag.

 

En ting er sikker: madlavning og spisning appellerer til alle vores sanser – syn, lugt, hørelse, smag og berøring – og vi kan kun opnå maksimal nydelse med en kombination af alle sanser.

Så vores opfordring er at vælge spisebelysning omhyggeligt, og vi ønsker dig held og lykke med at belyse din spiseplads med den rigtige belysning over spisebordet!

 

 

Se og prøv BORA-produkter i aktion hos en af vores dygtige forhandlere over hele Danmark.: