Sådan oplyser du spisebordet

, ,

Sådan oplyser du spisebordet. Hvordan påvirker belysning din opfattelse af mad og din smagssans? Hvad er det bedste lys til at vise din mad frem? I denne artikel viser vi dig, hvorfor belysningen i dit køkken som opholdsrum er så vigtig, og hvordan du opnår det rigtige lys over spisebordet. Du har brug for god belysning, når du spiser – men ikke altid. Du har måske hørt om ‘Dinner in the Dark’? Det har også sin charme.

Sådan oplyser du spisebordet

En undersøgelse fra Max Planck Institute for Biological Intelligence  Rigtig belysning over dit spisebord  viste, at optiske stimuli påvirker hormonet ghrelin, der er forbundet med appetit og sult. Derfor har vægfarven blandt andet indflydelse på vores appetit, og belysningen påvirker, hvor appetitvækkende maden virker.

Ud over at smage fantastisk kræver et førsteklasses måltid også en behagelig atmosfære, og her spiller god belysning en nøglerolle.

De fleste mennesker spiser ved et spisebord. Lyset over bordet skal oplyse spiseområdet harmonisk og samtidig skabe en dekorativ effekt.

Vær omhyggelig, når du hænger loftslamper op, at de aldrig skal skinne for kraftigt direkte over tallerkenerne. Tænk også på dem, der sidder omkring bordet. Vi ønsker ikke at blænde vores gæster. Ellers anbefaler vi at bruge varmt hvidt lys, da det har en hyggelig og beroligende effekt. Alternativt kan du bruge flere lys med justerbare lysnuancer og dæmpbare lysstyrker.

 

Tips: Hvis dine lys kan justeres i højden og også dæmpes, kan du tilpasse lyset til tidspunktet på dagen, hvor du spiser, så du altid har den rette atmosfære. Rigtig belysning af hjem og interiør tager højde for, at vi har brug for forskelligt lys på forskellige tidspunkter af dagen.

 

Riktig lys over spisebordet

Med BORA lights – Horizon – kan du regulere højden, lysnuancen, lysstyrken og vælge mellem direkte og indirekte lys – ved at swipe hånden. Se dem her.

Lyst, dæmpet eller mørkt?

Hvilket lys fremhæver din mad på den bedst mulige måde? Det afhænger af situationen. En kompleks ret, hvis individuelle elementer er arrangeret på en speciel måde som et kulinarisk kunstværk, kræver kraftigt lys for at stimulere vores synssans.

Vi må heller ikke glemme, at vi nogle gange kan undvære det perfekte lys. Nogle gange handler det mere om atmosfæren. Og en stemningsfuld middag med levende lys skaber altid gode følelser. Så kan synssansen være lidt i baggrunden.

Hvis en af vores sanser er begrænset, ændrer det sanseoplevelsen. Et “Dinner in the Dark” fjerner synet, men vil øge vores tæt knyttede smags- og lugtesans. Tungen og næsen er mere aktive, og de opfatter maden mere bevidst – en spændende oplevelse, som du absolut bør prøve en gang.

Å spise er en spennende sansereise

At spise er en spændende sanserejse Som det siges, skal maden være en fryd for øjet. Når du ser på smukt arrangeret mad, får det bogstaveligt talt vand i munden. Og med den rigtige belysning kan du nyde den fuldt ud. God belysning kan give dig information om madens friskhed, type og konsistens, form og farve. Supermarkeder og madfotografer udnytter lyset til deres fordel og ved, hvordan de får madvarer til at se mest fristende ud:

  • Farven på frugt og grøntsager er mest intens med en lysfarvetemperatur på 3000 Kelvin.
  • Rød fisk og rødt kød ser friskere ud ved varmere temperaturer.
  • Hvid fisk har et særligt friskt udseende i køligt hvidt lys.
  • Ost og brød ser mere appetitvækkende ud i varmt hvidt lys.

 

Riktig lys over spisebordet - bildet av en salat dandert på tallerken i to ulike lys - varmt og kaldt lys gjør forskjell på hvordan maten oppfattes av synet

Så som du kan se, er belysning vigtig for vores vaner og sanser. Farveassociationer formidler også præferencer. Mange forbinder gult med syrlige smage og rødt med krydret smag.

 

En ting er sikker: madlavning og spisning appellerer til alle vores sanser – syn, lugt, hørelse, smag og berøring – og vi kan kun opnå maksimal nydelse med en kombination af alle sanser.

 

Så vores opfordring er at vælge spisebelysning omhyggeligt, og vi ønsker dig held og lykke med at belyse din spiseplads med den rigtige belysning over spisebordet!

 

 

Se og prøv BORA-produkter i aktion hos en af vores dygtige forhandlere over hele Danmark.: