billede der illustrerer referencer for bordemfang fra bora

Find ud af alt, hvad du behøver at vide om køkkenbelysning, og skab en lyssætning, der forvandler dit køkken til et godt sted at arbejde og et godt sted at være. Målet med belysning i et køkken, er at skabe et alternativ til 100% dagslys, som er det lys der får vores madvarer til at se allermest lækre og tiltalende ud i såvel rå, som forarbejdet form.

Grundlæggende om planlægning af køkkenlys

Når du bygger eller planlægger et køkken, bør du lægge ekstra vægt på belysningen. Lyskilder har nemlig ikke kun en høj funktionel værdi, men også en følelsesmæssig og æstetisk værdi. Vi vil fortælle om både grundlæggende belysning, såsom dæmpbare loftspots, samt accentbelysning, som er belysning, der fremhæver genstande eller områder. Du kan læse vores tips til god belysningsplanlægning her.

 

Bilde av et kjøkken med flere hvitevarer fra BORA og en dame som åpner BORA Cool - kjøleskap, kombiskap og fryseskap fra BORA

Funktionel belysning på arbejdsbordet

Funktionel belysning er særligt vigtig i køkkenet. Områder, hvor vi arbejder med knive og andre skarpe redskaber, skal være godt oplyst. Til dette formål kan du bruge energibesparende LED-lys under skabene. Selvklæbende lyslister er også meget praktiske.

 

Spiseområdet har behov for stemningsbelysning

I integrerede spiseområder spiller køkkenbelysningen en følelsesmæssig rolle – her er stemningsfuld, diskret belysning vigtigere end fokuseret belysning. Du kan placere en dekorativ loftlampe over spisebordet for at oplyse spiseområdet behageligt – uden at blænde de personer, der sidder omkring det.

Tips: Spisebordslamper bør hænge mellem 55 cm (minimum) og 70 cm (maksimum) over bordpladen.

Varmt hvidt vs. køligt hvidt lys i køkkenet

Når du planlægger belysningen i dit køkken, handler det ikke kun om, hvor du skal placere lyskilderne, men også hvilken farvetemperatur du skal bruge. Lysets farvetemperatur måles i Kelvin. Grundreglen er, at varmt hvidt lys (2700 til 3000 Kelvin) har en beroligende og afslappende effekt, mens neutralt til køligt hvidt lys (3300 til 5300 Kelvin) ligner dagslys og derfor er mere egnet til funktionel køkkenbelysning.

Belysningsplanen for spiseområdet bør inkludere både varmt hvidt lys – for at skabe en stemningsfuld og hyggelig fornemmelse ved eftermiddags- og aftenmåltider. Samt køligt hvidt lys om morgenen, hvis der ikke er tilstrækkeligt dagslys.

Neutralt til køligt hvidt lys hjælper dig også med at se klart, mens du tilbereder mad. Funktionel køkkenbelysning skal placeres således, at den lyser direkte på bordplade, køkkenvask og kogeplade.

 

 

Farvetemperatur for lys (Kelvin)

God køkkenbelysning, også i køleskabet

Det kan være værd at lave en planløsning for at koordinere lyskonceptet for de forskellige zoner. Følgende aspekter skal overvejes afhængigt af rummets størrelse og din køkkenindretning:

  • Belysning af spisestuen
  • Indvendigt lys i køkkenelementerne
  • Naturligt lys gennem vinduet
  • Lys på køkkenøen
  • Belysning af køkkenapparater

Måden, du designer belysningen på, afhænger af dit køkken og hvordan du ønsker at opsætte og bruge lyset. Du bør stille følgende spørgsmål, når du planlægger belysningen til dit køkken:

  • Hvor meget naturligt lys trænger ind gennem vinduerne?
  • Er køkkenøen primært til madlavning eller spisning?
  • Hvor mange skabe er integreret i køkkenenhederne?
  • Er der apparater, der også fungerer som lyskilde?
  • Hvor lang og dyb er bordpladen?

 

Bilde av BORA lights - i et kjøkkenmiljø

Når du planlægger belysningen til moderne køkkener, findes der mange smarte og spændende løsninger. Hvad med nogle lyslister, der tænder, når du for eksempel åbner en skuffe eller et skab? Måske findes der smarte lys med timere, der automatisk justerer farvetemperaturen i henhold til tidspunktet på dagen. Det er vigtigt at have den rette belysning i dit hjem og interiør.

 

Tips: Lyset i dit køleskab bør oplyse alle hylder – ikke kun den øverste. Så kan du altid hurtigt finde det, du leder efter, og ingen mad bliver glemt, fordi den er skjult. Jo bedre belysning, jo bedre kan du se alt. Og med mindre energiforbrug i dit køleskab, jo mindre madspild. Har du set BORAs nye køleskab BORA COOL og hvordan de er belyst?

Se og prøv BORA-produkter i aktion hos en af ​​vores dygtige forhandlere i hele Danmark: