Den korrekte belysning af bolig og interiør

,
Den korrekte belysning af bolig og interiør

Vidste du, at lys kan have en positiv effekt på humør og ydeevne?
Det er grund nok til at fremhæve den korrekte belysning af bolig og interiør. Og det er det, vi skal gøre i denne artikel. Her får du tips til, hvordan du opnår perfekt belysning til dit interiør. Det handler om at få mest muligt ud af det naturlige dagslys til enhver tid. Og god stemningsbelysning om aftenen. Her får du tips til den korrekte belysning af bolig og interiør.

 

Hva er en kombi-dampovn?

 

Mennesker, lys og sundhed

Lys er grundlæggende. Lys regulerer døgnrytmen og påvirker dermed immunforsvaret. Lys indstiller din interne ur og påvirker din søvnkvalitet. Lys kan give dig energi, højne humøret og motivere. Derudover gør dagslys det muligt for dig at absorbere vigtigt D-vitamin.

Konseptet «human-centric lighting» (HCL) beskriver, hvordan lys også kan have en følelsesmæssig og biologisk effekt på mennesker. Denne viden er afgørende for planlægning af belysning i interiører og hjem. Det påvirker simpelthen, hvordan du har det.

Lad os kaste lidt lys over emnet med et par fascinerende fakta:

 1. Dagslys får dig til at producere mere af det glade hormon serotonin – dette fungerer også med blåligt lys omkring 5000 grader Kelvin.
 2. Om aftenen er varmt hvidt lys omkring 3000 grader Kelvin bedst. Det har en beroligende effekt og fremmer søvnhormonet melatonin.

 

Hva er en kombi-dampovn?

Hvorfor er det vigtigt at planlægge belysningen – og opnå den korrekte belysning af bolig og interiør?

Bygger du et hus? Så er belysningen meget vigtig. Fordi så snart huset er bygget, kan du ikke længere flytte det. Du vil derfor ikke kunne ændre et rum til en anden retning for at udnytte dagslyset mere effektivt.

Når du planlægger belysningen til dit hjem, skal du ikke kun beslutte, hvilke lamper der passer til møblerne, eller hvor gulvlamperne ser bedst ud. Du skal også tænke på det naturlige lys. Dagslys og kunstigt lys skal fungere optimalt sammen og være afbalanceret.

God lysplanlægning i og omkring hjemmet med lyskilder, der fungerer i harmoni, ser ikke kun godt ud; det kan gøre hverdagen mere behagelig og reducere energiomkostningerne. Derudover kan det resultere i spændende lys- og skyggeeffekter på forskellige tidspunkter af dagen, som du endda kan automatisere med smarte hjemløsninger.

 

Tips og tricks til optimal belysning

 

Naturligt lys er meget fordelagtigt, så jo mere nøjagtigt du kan tilpasse dit hjem efter solens bane, desto bedre er det for dig og dine energiregninger. Solen stiger op i øst, bevæger sig mod syd, hvor den er højest, og går derefter ned i vest.

Af denne grund anbefaler vi følgende:

 • Soveværelset bør vende mod øst.
 • Stuen bør vende mod syd.
 • Terrassen bør ligge mod sydvest.

Selvfølgelig kan du tilpasse dette efter dine behov. Hvis du er en såkaldt B-menneske, der kan lide at sove længe, er morgenlys måske ikke din bedste ven? Årstiderne spiller også en rolle. Rum mod syd får mest varme om vinteren, hvor solen kan være en ekstra energikilde i soveværelset.

Accentbelysning er vigtig

Grundbelysning og sekundærbelysning er en del af planlægningen for hjemmebelysning. Sekundærbelysning er ekstra vigtig for at skabe atmosfære og definere rummet. Denne belysning skal skabe den hyggelige følelse.

En anden term for sekundærbelysning er “accentbelysning.” Det indebærer dekorativ belysning, der retter opmærksomheden, viser rummets design og skaber en følelse af rum og atmosfære. Eksempler kan inkludere:

 • Vis billeder med væglamper.
 • Skab lyspunkter med bordlamper.
 • Skab stemning med baggrundsbelysning.
 • Marker et læsehjørne med en gulvlampe.
 • Øg sikkerheden med trappebelysning.

Den korrekte belysning af bolig og interiør - illustrationsbillede

Vidste du, at BORA har lanceret flere lampekollektioner – BORA Lights – designet til at give det bedst mulige dagslys og kan ændres til stemningsbelysning med et enkelt greb? Klik på billedet for at læse mere!

Flere hurtige tips til korrekt belysning af hjemmet og indretningen:

 • Vælg kraftigt lys, gerne dagslys lamper til hjemmekontoret.
 • I badeværelset skal du bruge vandtætte løsninger.
 • Undgå lyskilder i stuen, der afspejler sig på tv-skærmen.
 • Brug varmt lys i soveværelset.
 • Hvidt lys i spisestuen får maden til at se lækker ud.
 • I køkkenet vil du have den bedst mulige belysning over køkkenbordet – læs mere om køkkenbelysning her!

Vi ønsker dig held og lykke med at sætte dit hjem i det bedste lys!

 

 

Se og prøv BORA-produkter i aksjon hos en våre dyktige forhandlere over hele Norge: