Induktions-kogetop kontra glaskeramisk top: Hvad er forskellene?
Du har måske allerede sammenlignet priser og undret dig over, hvorfor du skal betale mere for en induktionskogetop end for en glaskeramisk top? De ser jo næsten ens ud! Denne artikel gennemgår fordelene ved de to teknologier.
Hos Engebretsen har vi både induktionskogetoppe og glaskeramiske toppe i sortimentet lige fra den geniale Bora Basic med integrert emfang over eksklusivere zonefri varianter op til kogetoppe specialdesignede til wok.
Designmæssigt er induktionskogetoppe og glaskeramiske kogetoppe ret ens. Begge er kvalitetsprodukter, men teknologien bagved er temmelig forskellig, og det er vigtigt at have styr på forskellene.
Vigtigste forskell: Hvordan de frembringer varme
Glaskeramiske toppe opvarmes af et varmeelement – typisk en metalspole – under en hærdet glasglaskeramikplade. Elementet varmes op til den indstillede temperatur, og denne varmen breder sig til den glaskeramiske overflade, der opvarmer gryden eller panden. Dette varmeelement tænder og slukker under brug, hvilket medfører en lidt mindre præcis varmeregulering end ved induktion.
Induktionskogetoppe benytter kraftige, højfrekvente elektromagneter i stedet for opvarmede metalspoler. Disse magneter frembringer et magnetfelt, der opvarmer gryden og ikke pladetoppen.
Induktion er effektivere, fordi kun kogeredskabet opvarmes og ikke den omgivende luft eller pladetoppen. Induktionskogetoppe forbliver køligere under tilberedningen og bliver hurtigere kolde, efter at der er slukket for dem. Kogetoppen er fortsat varm, men restvarmen stammer fra panden eller gryden – ikke fra kogetoppen.
Bemærk: BORA tilbyder både induktionskogetoppe og såkaldte hyperglaskeramiske kogetoppe. Hyperglaskeramik leder varmen effektivere end sædvanlig glaskeramik, men med hensyn til varmeregulering er induktion stadig bedst.
Kontrol og varmeregulering
De forskellige kogetoppe er temmelig ens med hensyn til betjeningsgreb. Børnesikring, timer og pauseknapper er som regel standard, og designmæssig er der en lille forskel.
Men når man sammenligner induktionskogetoppe med glaskeramiske toppe, er der alligevel én iøjnefaldende forskel, som erfarne kokke vil værdsætte:
Induktionskogetoppe giver øget kontrol ved varmebehandlingen fordi de reagerer øjeblikkeligt på ændrede indstillinger. Metalspolerne i de glaskeramiske pladetoppe skal bruge tid på at varme op, hvilket kan give problemer ved nogle opskrifter.
Induktionskogetoppen giver øget sikkerhed
Du skal lede længe for at finde en kogetop, der ikke har indikatorlys for, når pladerne er varme, men fordelen ved en induktionskogetop er, at overfladen slet og ret ikke bliver lige så varm som en glaskeramisk top.
Faktisk bliver glaskeramiske toppe 4 til 5 gange varmere end en induktionskogetop, hvilket har noget at sige, hvis der er børn i hjemmet.
Induktion giver hurtigere madlavning
Glaskeramiske kogetoppe kan ikke konkurrere med induktion på opvarmningstid. Varmeelementet bruger tid på at nå op på den indstillede temperatur, og der går varme tabt ved overførslen mellem den glaskeramiske pladetop og kogeredskaberne.
Magnetfeltet, der frembringer energi ved induktion, tilfører varme med det samme. Kogetiden reduceres kraftig, fordi der ikke mistes varme i kogetoppen eller til den omgivende luft.
Glaskeramiske kogetoppe er lidt sværere at rengøre
De fleste kogetoppe har digitalt display og er helt flade. Det gør dem utroligt nemme at rengøre. Men fordi glaskeramiske kogetoppe bliver varme i overfladen, har madrester nemmere ved at brænde sig fast. Derfor skal du være lidt hurtigere med karkluden med en glaskeramisk kogetop end med en induktionskogeplade.
Induktion kræver specielle gryder og pander
Vær opmærksom på, at du ved at vælge en induktionskogetop kan blive nødt til at udskifte nogle af dine nuværende gryder og pander. Det kan du hurtigt tjekke ved at holde en magnet mod undersiden af dine gryder og pander: Hvis magneten tiltrækkes og sidder fast, er gryden eller panden velegnet til induktion. Eksempelvis støbejern er glimrende til formålet.
Glaskeramiske toppe giver det bedste resultat med fladbundede kogeredskaber på grund af den større kontaktflade med den varme kogeplade, der mindsker varmetabet.
Bemærk: Det er ofte en god idé alligevel at investere i ny gryder og pander. Der er i de senere år sket rigtig meget på området med hensyn til energiøkonomi og rengøringsvenlighed.
En induktionskogetop koster mere – på kort sigt
Kvalitet koster, og en god induktionskogetop vil altid være dyrere i anskaffelse end en god glaskeramisk top.
Fordelen ved induktion er, at du sparer el, fordi varmeteknologien er effektivere, så kogetiden bliver kortere. Men præcis hvor meget du sparer afhænger indlysende nok af, hvor meget mad du laver, hvilken slags og hvor tit – plus en række andre faktorer.
Uanset hvad du bestemmer dig for, finder du kogetoppe fra BORA i uforlignelig kvalitet og fornemt design hos vores forhandlere.