De professionelles DRØMME-cykel-RUTER – Tourmalet

Det legendariske bjergpas Tourmalet, de franske Pyrenæer – Et tip fra Emanuel Buchmann

I denne artikkelserie, De professionelles DRØMME-cykel-RUTER – Tourmalet, præsenterer vi cykel-ture der fascinerer tre af rytterne fra holdet BORA – hansgrohe. Cykelture, der appellerer ud over det sportslige.
Tourmalet, i de franske Pyrenæer er et tip fra Emanuel Buchmann.

“Hvis man bliver sat på de sidste tre kilometer af Tourmalet, kommer man aldrig tilbage.” EMANUEL BUCHMANN

Bjergpasset Tourmalet er det bjergpas, der oftest køres på i Tour de France.

I 1910 var ruten kun en stenet gangsti. I dag fører en asfalteret vej op til passet i en højde på 2.115 meter. Men bjergpasset har stadig ikke mistet sin skræk for cykelryttere. For ved opstigningen fra vestsiden er der på 18,4 kilometer en højdeforskel på 1.405 meter med en maksimal stigning på 10,2 procent, der skal overvindes.

Teste sine egne grenser

Cykel-turen Tourmalet er en udfordring som lokker mange ambitiøse motionscykelryttere til Sydfrankrig for at teste egen ydeevne. Emanuel Buchmann fra sykkellaget BORA – hansgrohe har mange positive erfaringer med denne tur.

”Tourmalet er simpelthen mit bjerg på en eller anden måde”, siger han. ”Allerede ved min første Tour i 2015 var jeg med i udbrydergruppen på Tourmaletetapen, og jeg nåede toppen som nummer tre.”

Også i Touren i 2019 var han med i front og kunne angribe et par gange. ”Bjerget er langt og konstant stejlt”, forklarer den professionelle cykelrytter, der er født i Ravensburg.

”Mar har tid til at finde sin rytme, før benene bliver til gele. Jeg synes, vestsiden er sværere, men fra begge sider bliver det rigtig svært 3 kilometer fra toppen. Derfra spiller vinden også ind i mellem en rolle, fordi det ligger relativt frit, og man mærker den høje beliggenhed.” I 2021 var Emanuel Buchmann ikke med i Tour de France men fokuserede på Giro d’Italia.

Men han er sikker på en ting: ”Historien om mig og Tourmalet er ikke skrevet færdig endnu.”

Cykeltur-informationer

Start/mål: Luz-Saint-Sauveur/Arreau
Distance: 54 km
Opkørsel: 1 945 m
Nedkørsel: 1 957 m

Tekst: Martin Fraas – Billede: BORA – hansgrohe / Christof Kreutzer T

Andre artikler og cykelruter i denne serie:

Frederik Wandahl – Lysevegen i Norge

Daniel Oss – Cykeltur fra Gardasøen til Lago di Valvestino i Italien

Se BORA bordemfang i aktion hos en af ​​vores dygtige forhandlere over hele Danmark: