4 tips til smart design af små køkkener

interiørtrendes 2019 med køkkentrends 2019

KØKKENER MED FINESSE

Grundplanen af et køkken har ikke altid perfekte proportioner. Eller også skal det finde plads i et trangt rum og under skråvægge. For over 70 procent af alle køkkener i Europa er minder end 11 kvadratmeter. Dermed løser BORA kogeplader med integreret udsugning et problem: de erstatter pladskrævende emhætter.

Vi viser fire udfordrende situationer med overbevisende løsninger til små drømmekøkkener.

Et lille køkken eller et køkken med en ufordelagtig grundplan skal planlægges ekstra godt for ikke alene at se smart ud, men også stå sin prøve i hverdagen. Det gælder både for opbevaringsplads i skabe og på borde og for kogepladen og udsugningen.

  • Laver du mad hver dag eller kun sjældent?
  • Til storfamilien eller kun til to personer?
  • Alene eller sammen med andre?

Ud fra svarene på disse spørgsmål kan du se, hvordan du bør indrette dit køkken. Du har brug for opbevaringsplads til madvarer, helst i overskuelige skuffer. Hvis man ofte laver mad, lægger man vægt på en individuelt planlagt kogeplade med effektivt aftræk, som helst er usynlig. Slik som et BORA bordemfang, som udsuger dampen nedad direkte ved kogepladen.

Der er dog visse principper, som gælder for alle mindre køkkener for at indrette dem sådan, at de er brugbare og samtidig rummelige. Lyse farver til vægge og møbelforsider er det bedste valg, fordi de får køkkenet til at se større ud. Også ved at vælge et BORA bordemfang sparer du den generende emhætte og vinder op til 30 procent mere opbevaringsplads.

Undgå at bruge for mange forskellige materialer. Til små køkkener er maksimalt tre forskellige materialer til gulv, væg og køkkenmøbler ideelle, fordi ensartethed og kontinuitet skaber en virkning av vidde.

 

4 tips til smart design af små køkkener

BORA giver mulighed for en stor kogezone selv i små køkkener. Desuden giver den lave monteringshøjde og den integrerede recirkulations-filterenhed en maksimal udnyttelse af pladsen i underskabet.

01 SMÅ KØKKENER virker større med et harmonisk udseende

Hvis man kun har få kvadratmeter til et køkken, er man nødt til at tænke kompakt. Vask, skraldespand og opvaskemaskine danner en hensigtsmæssig enhed. En BORA-kogeplade med integreret udsugning med udsugningsluft eller recirkulation giver plads til et ekstra overskab.

En smal vask og en kun 45 cm bred opvaskemaskine er fuldt funktionsdygtige og pladsbesparende. Med en husstand på en eller to personer er dette fuldt tilstrækkeligt og skaber opbevaringsplads og bordplads. Ved kogepladen bør man dog ikke gå på kompromis.

BORA Classic 2.0 bordemfang giver dig fx højt-ydende kogeplader med effektiv udsugning nedad, som kan planlægges individuelt. Dermed bliver emhætten overflødig, og i stedet for kan man anbringe et ekstra overskab til service m.m. Sørg desuden for, at der står så lidt som muligt fremme, eller ser rummet hurtigt overfyldt og dermed mindre ut, end det egentlig er.

Tip: Hvis kogepladen og vasken integreres i bordpladen i niveau, skabes der et harmonisk udseende, som giver et indtryk av rummelighed. En skydedør i stedet for en dør, som åbnes indad, kan spare dyrebare centimeter.

 

køkkendesign skråtag

Den bevidste og tydelige leg med vinklerne gør et køkken med skråvægge til et blikfang. Et individuelt køkken kan anbefales til taglejligheden. Snedkeren løser dette problem for dig.

02 KØKKENER MED SKRÅVÆG bør udnytte hele rummets højde til skabe

I køkkenet under skråtaget er det ofte ikke mulig at montere en klassisk emhætte. Og det det kan lade sig gøre, forstyrrer den æstetikken. Her er den stærke BORA duo av koge plade og emfang nedad den perfekte løsning.

Bliv venner med den skrå væg. Den må under ingen omstændigheder være i vejen for arbejdet i køkkenet. I illustrationen bruges den som formgivende element. Med fronter og bordplade i samme farve fremtræder køkkenet som et enkelt, trekantet møbel. Kogeplader med udsugning er indbygget plant og sidder i en godt belyst niche i det midterste segment. BORA emfanget, som er monteret mellem to kogeplader, suger damp og lugt ud yderst effektivt. Desuden bevares det stilrene udseende og pladsen til hovedet. Overskabene går fra loftet og direkte ned i bordpladen og giver dermed ekstra opbevaringsplads.

Således kan husholdningsapparater som fx kaffemaskinen eller brødristeren opbevares sådan, at de er lige ved hånden uden at fylde. Mis man kan have mange underskabe med i planlægningen, bør man som minimum udstyre et af dem med skuffer. De er egnede til opbevaring af gryder, service og fødevarer.

”For taglejligheder gælder: Bliv venner med skråvæggen”.

 

4 tips til smart design af små køkkener

Til et spisested i et mindre køkken bør pladsen udnyttes optimalt. Det gøres bedst med flader, som er tilpasset køkkenets grundplan som fx denne smalle aflange bordplade.

03 KØKKENER MED SPISEPLADS udnytter pladsen maksimalt


Det kræver fantasi at integrere et spisested i et lille køkken. Praktiske løsninger, hvor bordet er en del av køkkenet, er meget eftertragtede. En BORA kogeplade med integreret udsugning bevarer den hyggelige udstråling.

Hvor ville det være synd at ødelægge køkkenets elegante udseende med en bombastisk emhætte. Med BORA-systemet kan du sammensætte din helt personlige kogeplade og behøver – takket være udsugningen nedad – ingen emhætte, som forstyrrer visuelt.

Hvis du beslutter dig for en køkken-ø, er integrationen i øvrigt automatisk sikret, hvis du vælger de samme skabsfronter og materialer som elementrækken.

 

 

køkjøkkendesign i smalle køkken

Farvevalget er særligt vigtigt ved smalle køkkener. Et lyst udseende sørger for at rummet ser større ud. Det er også vigtigt a ikke at overdynge køkkenet med accessories.

04 SMALLE KØKKENER får visuelt mere volumen via blanke overflader


I et smalt køkken bør ikke kun rummets lange sider, men også de korte sider udnyttes, hvilket får rummet til at se kortere ud og modvirker det tunnel-lignende indtryk. Desuden er lyse farver, masser af lys og god orden garanti for succes.

En skabsvæg, som går helt op under loftet på den ene lange side giver ikke kun masser af opbevaringsplads, men muliggør også en indbygget ovn i øjenhøjde. Undgå overskabe og en emhætte på den anden side av rummet, ellers opstår der en ubehagelig kamineffekt.

Brug den korte siden til overskabe og komfur eller håndvask. Derved forkortes rummet, og madlavnings- og forberedelseszonerne bringes tættere sammen. Og du må gå mindre frem og tilbage foran elementrækken. I smalle køkkener er monteringen af en BORA bordemfang en særlig god ide, fordi udsugningen teknisk installeres usynligt bag underskabene, uden at skaberne eller skuffer skal gøres kortere. Blanke overflader har en spejlende effekt og får rummet til at se bredere ud.

 

Av Silke Sevecke for BORA

 

Vil du se BORA live? Find en forhandler!

  • Kontakt os!

    Vi glæder os til at besvare dine spørgsmål.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

BORA X Pure bordemfang giver maksimal opbevaringsplads - billede af en åben skuffe under kogepladen

BORA X Pure Bordemfang – Fire store induktionskogezoner – de største på downdraft-markedet – og med god plads under bænken